Waarom krijgen stormen een naam?

Sinds september 2019 geeft het KNMI stormen die aanleiding geven tot code oranje of rood een naam. Binnen West-Europa gebeurde dit al sinds 2015. Met dit artikel wil ik hier iets meer diepgang aan geven.

In februari 2020 kreeg Nederland te maken met stormachtige periode zo trokken er in acht dagen tijd drie stormen over Nederland. Twee hiervan kregen een naam. Ciara welk ons land op 9 februari bezochte. Een week later op 16 februari trok Dennis over ons land heen. Beide stormen brachten de nodige ongemakken met zich mee. Tijdens deze februari stormen werd de naam Ciara en Dennis veelvuldig in de media genoemd. Maar nu komt natuurlijk de vraag op waarom is men daarmee begonnen.
 

Waarom krijgen stormen een naam?

De rede waarom zware stormen een naam krijgen is, omdat bewezen is dat mensen zich meer bewust worden van het gevaar van een storm. Wanneer een storm een naam krijgt, word bepaald door het KNMI en andere weerdiensten in Engeland, Ierland, Portugal, Spanje, Frankrijk en België. In de regel geld dat de naam van de storm word overgenomen als de Spanje een naam geeft aan de storm. In Nederland en andere West-Europese landen zal dezelfde naam worden behouden. Hetzelfde gebeurt ook voor een tropische storm die vanuit Amerika de oceaan oversteekt. Zoals het geval was voor de ex-orkaan Lorenzo.

 

Welke namen krijgen storm in 2020-2021?

Aan het begin van het stormseizoen dat in september begint, word een nieuwe lijst met namen gepubliceerd. De lijst van namen voor het komende seizoen ziet er dan ook als volgt uit:

Aiden, Bella, Christoph, Darcy, Evert, Fleur, Gavin, Heulwen (Hail-wen), Iain, Julia, Klaas, Lilah, Minne, Naia, Oscar, Phoebe, Ravi, Saidhbhin (sign-veen), Tobias, Vince, Wilson.

 

Stormen vernoemd naar Nederlanders

Storm Evert is vernoemd naar Evert van Benthem, winnaar van de Elfstedentocht in 1985 en 1986. De andere Nederlandse namen op de lijst zijn Christoph (naar KNMI-oprichter Christophorus Buys Ballot), Klaas (naar Klaas Rienk Postma, weerman van het KNMI tijdens de watersnoodramp van 1953) en Minne (naar Minne Hoekstra, de winnaar van de eerste Elfstedentocht in 1909). Daarnaast komen de stormnamen Fleur en Julia van het KNMI. 

Weer widget 3 dagen

Voorbeeld

Deze widget heeft een breedte van 140 tot 400px. De hoogte is altijd 230px.


Voeg de widget toe op je website. Kopieer de code en plak deze in je website.

Weer widget 5 dagen

Voorbeeld

Deze widget heeft een breedte van 140 tot 400px. De hoogte is altijd 335px.


Voeg de widget toe op je website. Kopieer de code en plak deze in je website.

Weer widget 7 dagen

Voorbeeld

Deze widget heeft een breedte van 140 tot 400px. De hoogte is altijd 435px.


Voeg de widget toe op je website. Kopieer de code en plak deze in je website.

{{facebook-box2}}