Code geel:In het uiterste noorden plaatselijk zware windstoten, vooral bij buien

Carnaval

Er is vandaag kans op onbewolkt tijdens Carnaval. Met een temperatuur van 7 graden word het frisjes. Bekijk hieronder de weersverwachting tot wel 5 dagen vooruit voor Carnaval.

Zonnig
7°C
Graden
Windkracht 5

Carnaval

Carnaval is oorspronkelijk een Katholiek feest. Carnaval wordt gevierd op de drie dagen voor Aswoensdag. Traditioneel gezien duurt het feest drie dagen, van zondag tot en met dinsdag, maar in praktijk zie je dat de feesten meestal al op vrijdag beginnen. De naam Carnaval komt waarschijnlijk uit het Latijn. Carne vale betekent namelijk zoiets als afscheid van het vlees.

Carnaval was oorspronkelijk een eetfestijn. Op dinsdag, de dag voor het vasten, werd al het vet wat er nog in huis lag opgemaakt. De Romeinen vierden een soortgelijk feest, het feest van de Saturnaliën genoemd. Hier stond het eten en drinken ook centraal. Dit feest werd gevierd op de zonnewende van 21 december van ieder jaar.

 

Nederland kent twee soorten Carnaval, namelijk het Rijnlands Carnaval en het Bourgondisch Carnaval. Het Rijnlands Carnaval wordt vooral gevierd in Limburg en in het oosten van Noord-Brabant. Deze manier van Carnaval viering heeft zich in Duitsland ontwikkeld. Het Rijnlands Carnaval wordt duidelijk anders gevierd in Nederland dan in Duitsland. In Nederland staat het Rijnlands Carnaval vooral bekent om zijn vele Carnavalsverenigingen. Deze verenigingen hebben een lange traditie en hebben vaak een eigen Prins en Raad van elf. Ze hebben hun eigen praalwagen voor de optocht en organiseren ook hun eigen feesten. Het Rijnlands carnaval kenmerkt zich door zijn kleuren: rood, geel en groen. In het Rijnlands Carnaval is het kostuum erg belangrijk en daar besteed men dan ook veel geld en tijd aan. Tevens ligt de nadruk hier ook op schmink. Voordat Carnaval begint worden er veel verschillende Carnavalbals georganiseerd, feesten voordat het echt Carnaval is.

 

Het Bourgondische Carnaval wordt vooral gevierd in Noord-Brabant, maar ook in Gelderland en Zeeuws-Vlaanderen. Bourgondische Carnaval had de insteek van een eetfestijn waarbij men verkleed ging en elkaar belachelijk maakte. Doordat er lange tijd een grote armoede heerste in Brabant, zijn de kostuums bij het Bourgondische Carnaval nogal eenvoudig. Wat erg kenmerkend is aan het Bourgondisch Carnaval is dat de plaatsnamen tijdens de Carnaval worden veranderd. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Oeteldonk voor Den Bosch en Kielegat voor Breda.

Er zijn ook veel overeenkomsten tussen het Rijnlands Carnaval en het Bourgondisch Carnaval. Zo viert men beide de elfde van de elfde op 11 November. Ook is er bij beide soorten Carnaval een sleuteloverdracht. Daarnaast kennen ze ook beiden carnavalsoptochten, de prins en gevolg, betogen in dialect en de verschillende dweilorkesten.

 

De datum van Carnaval hangt samen met de datum van Eerste Paasdag. De vastentijd begint namelijk 40 dagen voor de Eerste Paasdag, hier tellen de zondagen niet mee. Carnaval begint dus zeven weken voor de Eerste Paasdag. Carnaval kan op zijn vroegst beginnen op 1 februari en op zijn laatst op 9 maart. Officieel gezien is Carnaval dus drie dagen, maar het Carnavalsseizoen begint in de praktijk al op 11 November.


Deel deze pagina

Heeft u correcties en/of aanvullingen voor dit evenement stuur dan een mailtje naar info@hetweerlokaal.nl

Wat is het weer in jouw plaats?

Meerdaagse weersverwachting Carnaval

Bekijk in het blok hieronder het weer voor Carnaval voor de komende dagen en weet gelijk of het gaat regenen, sneeuwen of dat het droog blijft in Carnaval.


Ma
30 Jan
Lichte Regen
7°C
3°C/8°C
1018 hPa
1

10%
5 Bft.

74%
0.3 mm
Di
31 Jan
Lichte Regen
7°C
2°C/8°C
1022 hPa
1

100%
4 Bft.

80%
0.2 mm
Wo
01 Feb
Lichte Regen
6°C
4°C/7°C
1021 hPa
1

100%
5 Bft.

73%
1.0 mm
Do
02 Feb
Lichte Regen
8°C
5°C/8°C
1025 hPa
1

86%
5 Bft.

62%
1.0 mm
Vr
03 Feb
Bewolkt
10°C
6°C/10°C
1032 hPa
1

100%
4 Bft.

81%
0 mm
Za
04 Feb
Zeer Lichte Bewolking
10°C
5°C/10°C
1035 hPa
1

18%
3 Bft.

69%
0 mm
Buienradar
Temperatuur
Windkracht
Zicht

Bekijk de weersverwachting voor de omliggende plaatsen

Over Het Weer Lokaal

Op de website Het Weer Lokaal vindt je het weer voor Carnaval. Zo is op deze pagina snel te zien wat het huidige weer is en wat het weer gaat worden in Carnaval door onze meerdaagse weersverwachting te bekijken. Op onze weerwebsite kun je het weer tot wel 5 dagen vooruit bekijken. Naast het weer zijn ook tal van evenementen op deze weer website terug te vinden, zowel landelijk als wel in de regio.

{{facebook-box2}}